12. Seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine

U Maloj gostioni na Paliću održava se 12. Seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine. Tema ovogodišnjeg skupa je poljoprivreda i klimatske promene sa ciljem izrade plana u budućem periodu koji bi pomogao poljoprivrednim proizvođačima da se pripreme za situacije uzrokovane klimatskim promenama.

Stručni skup na Paliću je okupio savetodavce iz 12 poljoprivrednih slutručnih službi sa teritorije Vojvodine i Enološke stanice Vršac. Zoran Boca, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Sombor od 2006. godine, od kada je u službi pohađa ove seminare koji su po njegovom mišljenju bitni zbog konstantnog usavršavanja i razmene iskustava sa kolegama iz drugih službi.

Po rečima pomoćnika ministra poljoprivrede, Aleksandra Bogićevića u proteklih godinu dana urađeno je dosta toga na poboljšanju saradnje između savetodavnih službi i lokalnih samouprava. Kako je najavio, iz republičkog i pokrajinskog budžeta sledeće godine biće opredeljeno više novca za funkcionisanje poljoprivrednih stručnih službi.

Seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine organizuju od 2006. godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivredna stanica Novi Sad. Tema 12. po redu stručnog skupa je poljoprivreda i klimatske promene. Ova tema izabrana je zbog aktuelnosti, objašnjavaju organizatori.

Seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine trajaće do petka, a predavanja će sutra biti posvećena praćenju klimatskih promena, projektima i zakonskoj regulativi u proizvodnji konoplje u našoj zemlji.