105 godina od oslobođenja Subotice

Polaganjem venaca na spomenik Palim borcima za ujedinjenje i oslobođenje od 1914- 1918. godine i opelom za nastradale obeleženo je 105. godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan pre 105. godina srpska vojska je bez i jednog ispaljenog metka preuzela civilnu vlast u Subotici. Tog 13. novembra 1918. godine  srpsku vojsku predvodili su potpukovnik Anto Živulović i major Mihajlo Bodi, koji su zajedno sa ostalim vojnicima stigli na Železničku stanicu i doneli dugo očekivanu vest o slobodi.

Već gotovo 3 decenije Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. „Kralj Petar I“ iz Alekse Šantića čuva uspomenu na pale borce i dobrovoljce, kasnije koloniste.

U okviru programa obeležavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u Suboticu, Srpski kulturni centar “Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica, Udruženje ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. godine i Grad Subotica tokom protekle nedelje organizovali su predstavljanje knjige „Bitka na Kajmakčalanu“ i tribinu „Stipan Matijević- prvi gradonačelnik Subotice 1918. godine“. Za vikend je organizovano predavanje i izložba „Srbi optanti iz Mađarske u Senti i Novom Kneževcu“, a sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta održana svečana akademija „Braća uvik- uvek zajedno“.