nedelja , 9 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Žetva pšenice pri kraju

Žetva pšenice pri kraju

Prosečan prinos uljane repice ove godine prema prvim procenama biće oko 2900 kg po hektaru, uz velike oscilacije, dok se očekuje da prosečan prinos pšenice bude u rasponu od 5200-5500 kg po hektaru. Uljana repica požnjevena je na oko 95% površina, dok stručnjaci procenjuju da će žetva pšenice biti završena do ponedeljka.

 

Uljana repica je požnjevena na otprilike 90-95% površina u Subotici. Po rečima stručnjaka ostale su manje parcele da se požanju. Prosečan prinos ove kulture biće oko 2900 kg po hektaru uz velike oscilacije.

 

Žetva pšenice privodi se kraju i stručnjaci očekuju da će do ponedeljka biti požnjevena većina površina . Ostaće samo pojedinačne parcele da se požanju. Po rečima stručnjaka, kao i kod uljane repice velike su oscilacije u prinosima, uzrokovane pre svega padavinama tokom prošle godine i tokom ovog proleća, kao i pred usevima, objašnnjavaju iz PSS.

 

Kvalitet pšenice ove godine je solidan, za razliku od prošle godine, ali ima i lošijih parcela gde je hektolitar niži i ta pšenica će se koristiti za ishranu stoke. Kada je u pitanju prinos, kod uljane repice je na nivou prošle godine ili neznatno niži, dok je kod pšenice na nivou prošle godine ili neznatno veći s obzirom na prošlogodišnje probleme sa fuzarijom zbog padavina u maju, koja je uticala na pad prinosa pšenice.

Po proceni stručnjaka iz PSS od 2016. godine prinosi pšenice su konstantno u padu zbog suša tokom proleća, pa bi se trebalo prilagoditi nastalim promenama u klimi i videti koji sortiment bolje podnosi sušu.

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.08.2020.

Info blok 06.08.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *