petak , 14 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Zdravstvene mere u vrtićima i školama

Zdravstvene mere u vrtićima i školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo je danas obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji, u cilju prevencije širenja eventualne infekcije. Iako predškolske ustanove nisu dobile ovu preporuku, iz PU “Naša radost” poručuju da je sprovođenje preporučenih mera uobičajena praksa u svim njihovim vrtićima, ali da će zbog trenutne epidemiološke situacije pojačati kontrolu sprovođenja ovih mera.

Budući da u vrtićima PU “Naša radost” svakodnevno boravi veliki broj dece predškolskog uzrasta, ova vaspitno-obrazovna ustanova svakodnevno primenjuje niz higijenskih mera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja, kako dece, tako i svih zaposlenih. Međutim, na danas održanom sastanku u upravi PU “Naša radost” odlučeno je da se pooštri kontrola primene svih uobičajenih mera koje bi trebalo i inače da se primennjuju. Kako poručuju, da svih neophodnih sredstava ima dovoljno.

Sve osnovne škole u Subotici spremne su za sprovođenje preporučenih mera Ministarstva prosvete, a kako podseća predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, to su mere koje škole uobičajeno sprovode. Preporučene mere Ministarstva podrazumevaju između ostalog: redovno održavanje školskog prostora, redovno snabdevanje higijenskim materijalom, podsticanje učenika na pranje ruku, kao i odlaganje proslava i druženja. U okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

I srednje škole su u obavezi da se pridržavaju mera u skladu sa zdravstvenim preporukama, a kako ističe ističe predsednik Aktiva direktora srednjih škola, sa ovim merama u toku dana upoznati su i učenici, nastavnici, ali i roditelji kako svi dobili pravovremene i proverene informacije bez potrebe za širenjem panike. Srednje škole su dobile i preporuku da se do daljnjeg odlože ekskurzije i studijska putovanja.

U našoj zemlji je danas do 8 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID 19. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Akcija RTV YuEco „Da se zna ko kosi,a ko ne kosi“

Danas u akciji naše medijske kuće “Da se zna ko kosi, a ko ne kosi” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *