nedelja , 23 februar 2020
Naslovna / Društvo / Zaštita stoke od hladnoće

Zaštita stoke od hladnoće

Najvažnije kod zaštite stoke od zime jeste da životinje ne budu na vlažnom, da se prostor redovno provetrava i da budu zaštićene od vremenskih nepogoda, ističu stručnjaci. Iz Poljoprivredne stručne službe upozoravaju i na gorući problem u govedarstvu koji se tiče nege papaka.

Naši farmeri već su pripremili životinje za zimu. Stručnjaci ističu da je najbitnije da životinje ne borave u vlažnim prostorijama, te da se obezbedi redovno provetravanje. Jako bitan aspekat zaštite životinja od hladnoće jeste i higijena. Naime, podloga ispod životinja mora se redovno menjati, minimum jednom dnevno u zavisnosti od sistema držanja stoke. Ova mera je izuzetno važna kako ne bi došlo do razvoja infekcija i bolesti kod životinja.

Kako ističu u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, gorući problem u govedarstavu jeste nega papaka. Papci kod životinja narastu od 1-2 cm mesečno, te je neophodno da se jednom godišnje poseku, a po potrebi se radi i korekcija. Po oceni stručnjaka oko 50% farmera ne neguje životinjske papke na pravilan način, što izaziva brojne probleme životinjama.

Iako meteorolozi najavljuju zahlađenje u narednim danima, pad temperature po rečima stručnjaka, ne bi trebalo da prouzrokuje bilo kakve probleme, budući da životinje bolje podnose niže temperature od viših.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Škola za trudnice

Svakog meseca Školu za trudnice Odeljenja preventivnog centra Doma zdravlja Subotica, pohađa tridesetak budućih majki. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *