nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Društvo / Zaraženi HIV-om i dalje izopšteni iz društva

Zaraženi HIV-om i dalje izopšteni iz društva

Osobama zaraženim HIV-om danas je u Srbiji dostupna savremena terapija, koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, ali su izopštenost i stigma i dalje veliki problem koji te ljude sprečava da se zaposle i uključe u društveni život.
U Srbiji prema procenama ima 3.500 ljudi koji imaju HIV, ali trećina njih ne zna da je inficirana, jer nema nikakve manifestacije. Kod mnogih se infekcija otkrije kada se jave prvi prvi simptomi side. Prošle godine u našoj zemlji otkriveno je 178 novih slučajeva zaraženih, a 14 obolelih je umrlo od side.
Izvršni direktor Unije organizacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om Vladimir Antić kaže da je podrška novoinficiranim osobama veoma važna, a da parnjačko savetovanje ima veoma važnu ulogu.
„Parnjačko savetovanje podrazumeva da osobe koje žive sa HIV-om pružaju podršku novoinficiranim osobama. Budžetsko finansiranje te vrste savetovanja svuda je nedorečeno“, rekao je Antić na konferenciji „Održive usluge za osobe koje žive sa HIV-om“.
On se nada da će usluga parnjačko savetovanje naći svoje mesto u programskom budžetu za 2020. godinu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i dodaje da je finansiranju te usluge mesto na nacionalnom nivou.
Pomoćnica ministra za rad Nina Mitić naglasila je da se zaražene osobe diskrimininišu zbog straha, a da se strah javlja zbog neznanja.
Najčešći put prenosa HIV infekcije i dalje su najčešće nezaštićeni seksualni odnosi, dok je na drugom mestu putem zajedničkog pribora za injektiranje droge.
Kod dve trecine osoba HIV dijagnostikovan u kasnom stadijumu, što znači da je njihovo imunološki sistem značajno narušen. Najvažnije je da se što ranije otkrije infekcija i da se osobe koje su inficirane HIV-om odmah po dijagnostikovanju započnu terapiju.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Poslednjih godina primetan pad u korišćenju SOS telefona

U toku prethodne godine oko 500 naših sugrađana koristilo je usluge SOS telefona. Za ovu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *