četvrtak , 22 avgust 2019
Naslovna / Društvo / Voda, grejanje i prevoz poskupljuju od 1. decembra

Voda, grejanje i prevoz poskupljuju od 1. decembra

Cene usluga tri javna preduzeća od 1. decembra biće povećane, rečeno je na konferenciji za medije, a građani će skuplje plaćati usluge Toplane, Vodovoda i Subotica-transa.  Iz “Vodvoda” navode da je osnova za povećanje cena njihovih usluga ugovorna obaveza koju preduzeće ima prema EBRD banci, dok druga dva preduzeća ističu da je rast cene nafte i gasa razlog za poskupljenje usluga.

Od 1. decembra građani će skuplje plaćati daljinsko grejanje, vodu i karte za javni prevoz, a kako su nam rekli ova poskupljenja značajno će uticati na kućni budžet.

Rast cene goriva jedini je razlog zbog kog će JP “Subotica-trans” povećati cene karata, navode iz preduzeća. Sadašnje cene formirane su 2014. godine, a od 1. decembra one će biti uvećane za oko 5 odsto, te će građani umesto 60 dinara kartu u pretprodaji plaćati 65, a u autobusu umesto 90, kartu će moći da kupe po ceni od 95 dinara. Đačke i radničke mesečne karte takođe će poskupeti za 5,05 odsto.

Razlog za povećanje cene daljinskog grejanja je poskupljenje gasa. Toplana će od 1. decembra skuplje naplaćivati usluge isporuke toplotne energije i to za 5,6 odsto za fiksni, odnosno 7,09 odsto za varijabilni deo za stambene, odnosno 6,1 odsto za fiksni i 7,01 odsto za varijabilni deo kod poslovnih potrošača.

Poskupljenje od 13,13 odsto u kategoriji stanovništva tražilo je JKP “Vodovod i kanalizacija”, a iz ovog preduzeća navode da su zbog ugovorne obaveze o zajmu od EBRD banke iz 2004. godine dužni da izjednače cene po vrsti usluga i kategoriji stanovništva i to najkasnije do kraja godine.

Gradska uprava vodila se zakonskim osnovama za obračunavanje i korekciju cena, navode iz Sekretarijata za komunalne poslove. Do danas, osim ova tri, nijedno drugo javno ili javno komunalno preduzeće nije prosledilo zahtev za povećanje cena, zaključio je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, Radoslav Vukelić.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Svečano otvoren tradicionalni “Međunarodni kamp omladine” u organizaciji Crvenog krsta

Tradicionalni “Međunarodni kamp omladine” u organizaciji Crvenog krsta Subotice, svečano je otvoren juče na salašu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *