utorak , 2 jun 2020
Naslovna / Poljoprivreda / Voćari iz Hajdukova očekuju dobar rod jabuka

Voćari iz Hajdukova očekuju dobar rod jabuka

Jedan deo subotičkih voćara završio je posao na hemijskom proređivanju plodova jabuke, te čekaju rezultate ovog posla. Kada je u pitanju ovogodišnji rod ove voćke, voćar iz Hajdukova, očekuje bolji rod u odnosu na prethodne godine.
Norbert Kovač iz Hajdukova je treća generacija voćara. On i njegova porodica imaju zasade voćaka na oko 20 hektara, a najviše se bave proizvodnjom jabuka. Posla oko voćaka ima tokom cele godine, kaže Norbert i napominje da čekaju rezultate hemijskog proređivanja ploda jabuka, kako bi se pristupilo manuelnom skidanju plodova. Ovaj posao je važan jer se sprečava preobilan rod i obezbeđuje redovna rodnost jabuke.
Ove godine vremenske prilike bile su nestabilne, međutim, uprkos mrazu i snegu, Norbert kaže da su uspeli da sačuvaju jabuku koju i gaje u najvećoj meri, dok je najveću štetu u njegovom voćnjaku pretrpela kruška. U poređenju sa prethodnim godinama, Kovač ove godine očekuje bolji rod jabuka.
Porodica Kovač jabuke iz svog voćnjaka plasira na domaće tržište, ali napominju da je uprkos svom trudu i radu koji je potrebno cele godine ulagati u brigu oko voćaka, ipak najteži deo posla plasiranje robe na tržište.

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Program mera za podršku ruralnom razvoju

Program mera za podršku ruralnom razvoju, obuhvata i subvencionisane kredite za poljoprivrednike, te ukoliko program …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *