ponedeljak , 21 januar 2019
Naslovna / Društvo / Velike zaplene na granici obeležile početak godine

Velike zaplene na granici obeležile početak godine

Tokom prethodne godine otkriveno je za oko 20 odsto više carinskih delikata nego 2016. godine. Samo na graničnom prelazu Horgoš u 2017. godini otkriveno je 120 carinskih prekršaja, kao i 18 deviznih prekršaja.

Službenici odseka za krijumčarenje, u saradnji sa svim službenicima na graničnim prelazima i srodnim službama, svakodnevno rade na otkrivanju carinskih delikata, a tokom prethodne godine imali su pune ruke posla. U mnoštvu zaplena tokom prethodne godine, iza kojih stoji naporan i kooperativan rad ,svakako se izdvojila akcija „cisterna“ u okviru koje je osujećen pokušaj obmane državnog budžeta, navode iz Odseka za suzbijanje krijumčarenja.

U sklopu svakodnevnog rada službenici Odseka za suzbijanje krijumčarenja često otrivaju i migrante koje krijumčari, umaskirane u robu, pokušavaju da transportuju do zemalja EU. Prethodnu godinu obeležilo je i nekoliko zanimljivih zaplena, a okviru jedne od njih sprečeno je krijumčarenje četiri jedinke žako papagaja, u pitanju je zaštićena vrsta ptica sa CITES konvencije. Takođe, sprečeno je krijumčarenje satova velike vrednosti.

Ako se po jutru dan poznaje za službenike Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja će i ove godine biti posla na pretek. Nova 2018. počela je burno te je već u prvim danima januara otkriveno oko 90 šteka različitih vrsta cigareta, kao i 12,5 kg droge.

Carinskoj kontroli ne podleže garderoba, hrana i voda za potrebe puta, sve ostalo građani su dužni da prijave prilikom prelaska državne granice. Državljani naše zemlje imaju pravo na povlasticu u iznosu od 100 evra. Povlastica važi za vrednost robe do 100 evra, ukoliko vrednost robe prelazi ovu cifru carina se naplaćuje na pun iznos, podseća Milan Pavković iz Odseka za suzbijanje krijumčarenja, i dodaje da roba ne može biti trgovačkog karaktera.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Prošle godine otkriveno preko 29 500 saobraćajnih prekršaja

U toku prethodne godine na nivou PU Subotica otkriveno je preko 29 500 saobraćajnih prekršaja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *