subota , 20 jul 2019
Naslovna / Ekonomija / Veći rashodi nego prihodi domaćinstva u Srbiji

Veći rashodi nego prihodi domaćinstva u Srbiji

Domaćinstva u Srbiji raspolagala su u proseku sa 62.831 dinara mesečnih prihoda u novcu i u naturi u drugom kvartalu ove godine, dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava „težili“ 64.055 dinara mesečno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ukupni mesečni prihodi domaćinstava u iznosu od 62.831 dinar u drugom tromesečju bili su nominalno viši za 4,4 odsto nego u istom kvartalu 2017. godine. Istovremeno, mesečni izdaci domaćinstava su u drugom kvartalu bili viši su za 4,2 procenta u odnosu na isti lanjski period. Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa – 49,5 odsto i penzije – 32,4 procenta.
Na strani rashoda prednjačili su izdaci za hranu i bezalkoholna pića sa udelom od 34,1 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva sa 16,4 posto.
Izdaci za transport su učestvovali sa 9,3 posto u ukupnim troškovima domaćinstava, a izdaci za ostale lične predmete i ostale usluge 5,8 posto.
Na odeću i obuću je „odlazilo“ 5,5 odsto od ukupnih izdataka, na komunikacije 5,2 procenta, na alkoholna pića i duvan 5,0 posto, a slede rekreacija i kultura sa udelom od 4,9 odsto, zdravlje (4,7 odsto), oprema za stan i tekuće održavanje (4,3 odsto) i izdaci za ostale grupe lične potrošnje (4,8 odsto).

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Inflacija

Potrošačke cene u Srbiji pale su u maju 2019. godine u odnosu prethodni mesec u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *