sreda , 19 februar 2020
Naslovna / Društvo / Uvođenje posebnih programa u oblasti zdravstvene zaštite

Uvođenje posebnih programa u oblasti zdravstvene zaštite

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila predloge devet pokrajinskih skupštinskih odluka o uvođenju posebnih programa u oblasti zdravstvene zaštite i jednu u oblasti javnog zdravlja za teritoriju AP Vojvodine, u 2018. godini. Za sprovođenje ovih programa u pokrajinskom budžetu planirano je 39 miliona dinara.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je, naime, utvrđeno da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou.
Pored postojećih šest programa koji se nastavljaju i u ovoj godini, kao što su, između ostalih, program ranog lečenja komplikacije šećerne bolesti na očima, neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu, vantelesne oplodnje, lečenje oboljenja štitne žlezde, Pokrajinska vlada predložila je četiri nova programa u oblasti zdravstvene zaštite.
To su program savremenog terapijskog i dijagnostičkog metoda u lečenja insulta, multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, bolesti motornog neurona, teraporezistentnog depresivnog poremećaja i neuropatskog bola, zatim program telemedicine u lečenju ishemijskoj moždanog udara, program ranog prepoznavanja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba, kao i ponovno uvođenje unapređenog programa kontrole krvnog pritiska i srčanog ritma kod hipertenzivnih trudnica.
Programe će realizovati Klinički centar Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

„Dan državnosti praznik svih nas“

U proteklu subotu u Art bioskopu „Lifka“ omladina GO SNS-a održala je istorijsku tribinu pod …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *