nedelja , 9 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja

 

U Plavoj sali Grdaske kuće danas su uručeni ugovori o stipendiranju učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke. Učenicima je stipendije uručila Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja. Ona je podsetila da je uslov za dodelu stipendija bio postignut uspeh i socioekonomski status učenika, a da je iz budžeta Grada ove godine izdvojeno 900. 000 dinara.

Marko Lazić je učenik prvog razreda Tehničke škole ,,Ivan Sarić“, upisao je smer vozač motornih vozila jer voli da putuje i vozi, a smatra da će lakše naći zaposlenje jer kako kaže nema mnogo školovanih vozača. Stipendiju nije očekivao, ali mu znači i kaže da će dobijena sredstva potrošiti na kupovinu knjiga i školskog pribora.

Prema rečima predsednika Aktiva direktora srednjih škola, Ise Planića, učenici koji su dobili stipendije se školuju na trogodišnjim obrazovnim profilima u Hemijsko-tehnološkoj školi, Politehničkoj školi i Tehničkoj školi ,,Ivan Sarić“. Stipendiranje učenika kao mera lokalne samouprave doprinela je povećanju interesovanja za deficitarna zanimanja. Rezultati pokazuju da se ove godine na smer operatera za izradu nameštaja upisalo tridesetoro đaka dok je u protekloj deceniji to zanimanje zamrlo jer ga je u prošlih pet godina završilo svega petnaestoro učenika.

Prema rečima članice Gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, Nataše Alekić, ovo je druga godina stipendiranja učenika koji se školuju na smerovima deficitarnih zanimanja. Cilj je da se pomogne učenicima i da se pospeši upis učenika na zanatska zanimanja kao što su mesar, zidar, pekar, bravar-zavarivač, elektroinstalater, stolar za kojima u praksi postoji velika potreba. Ona je napomenula da će đaći na kraju polugodišta biti dužni da Sekretarijatu za društvene delatnosti dostave dokaz o postignutom uspehu i da ukoliko budu imali dve negativne ocene gube pravo na stipendiju.

Stipendiju koja se bezbeđuje iz budžeta Grada dobilo je tridesetoro učenika od prijavljenih šezdeset i petoro. Stipendije na mesečnom nivou iznose 3.000 dinara, a učenicima će biti isplaćene u deset mesečnih rata.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.08.2020.

Info blok 06.08.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *