nedelja , 19 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Umereno sa hranom i pićem tokom praznika- upozoravaju lekari

Umereno sa hranom i pićem tokom praznika- upozoravaju lekari

U jeku praznične sezone lekari upozoravaju da ne preterujemo sa unosom hrane i pića. Stručnjaci savetuju umerenost u jelu i piću i redovnu fizičku aktivnost.

Za vreme praznika mnogi od nas skloni su tome da se opuste i preteraju sa unosom hrane i pića, bilo akoholnih bilo gaziranih. Lekari podsećaju da principe zdrave ishrane ne treba zanemariti ni za vreme praznika. Između dva obroka trebalo bi da prođe minimalno 4 sata, a obroci i poslastice bi trebalo da budu manje energetske vrednosti.

Osim ne preterivanja sa hranom i pićem, lekari podsećaju da tokom praznika ne treba zanemariti ni fizičku aktivnost. Nakon obroka i kraćeg odmora, savetuje se šetnja ili lagane vežbe u zatvorenom prostoru. Ne treba zanemariti ni redovno konzumiranje vode i nadoknadu tečnosti.

Stručnjaci podsećaju hronično obolele da se i za vreme praznika moraju pridržavati svoje terapije te da ishranu prilagode svom zdravtvsenom stanju i da nikako samoinicijativno ne menjanju propisanu terapiju u odnosu na to da li su pojeli ili popili više.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Iako su često prisutne mnoge poteškoće i prepreke, svaka medicinska sestra treba da pruži svoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *