nedelja , 26 maj 2019
Naslovna / Zdravstvo / Ubodi insekata česti tokom leta

Ubodi insekata česti tokom leta

Službi hitne medicinske pomoći tokom leta veliki broj pacijenata javlja se zbog uboda insekata. Lekari kažu da se u 97% slučajeva radi o ubodima koji izazivaju samo kožnu reakciju koju treba sanirati vađenjem žaoke i hlađenjem mesta uboda.

 

Tokom leta česti su ubodi osa, pčela i stršljena. Najčešće, u čak 97% slučajeva nakon uboda dolazi do kožne reakcije u vidu otoka i svraba koji traju od nekoliko sati do jedan dan. Lekari savetuju da osobe koje ubode insekat izvade žaoku, stvaljaju hladne obloge na mesto uboda i eventualno koriste specijalne kreme koje će ublažiti kožnu reakciju. Lokalne kožne reakcije nastaju jer insekat prilikom uboda unosi u organizam čoveka malu količinu otrova.

 

Nakon uboda insekta lekaru bi se trebalo obratiti kada se jave ozbiljnije reakcije organizma, koje su izuzetno retke, poput gubitka svesti, ubrzanog disanja ili pada krvnog pritiska.

 

Na našim prostorima najburnije alergijske i toksične reakcije izazivaju ose, pčele i stršljeni. Reakcije su različitog intenziteta od crvenila, otoka i svraba do anafilaktičkog šoka.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Više od 60 pacijenata za 6 meseci rada u Subspecijalističkoj ambulanti za sterilitet, fertilitet, vantelesnu oplodnju i reproduktivnu endokrinologiju u Opštoj bolnici Subotica

Za 6 meseci rada više od 60 pacijenata prošlo je kroz Subspecijalističku ambulantu za sterilitet, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *