četvrtak , 19 septembar 2019
Naslovna / Poljoprivreda / U toku prihrana ozimih useva

U toku prihrana ozimih useva

U toku je prihrana ozimih useva, a iz PSS apeluju na poljoprivrednike da prihranu ne rade napamet, već da prethodno odrade N-min analizu zemljišta. Ozime kulture zasejane su na oko 29 hiljada hektara, a primećena je najezda glodara, pa je potrebno da poljoprivrednici obilaze svoje useve, te preduzmu potrebne mere za suzbijanje miševa.
U Subotičkom ataru pšenica je posejana na oko 20 300 hektara, uljana repica na 4,5 hiljade hektara, a ječam na 3,5 hiljade hektara. Pšenica je trenutno u fazi dva lista i u slabijoj je kondiciji nego prošle godine u ovom periodu, dok je u nešto boljoj kondiciji ona pšenica koja je posejana ranije, pa se nalazi u fazi bokorenja.
Poljoprivrednici trenutno rade azotnu prihranu strnina, a iz PSS upozoravaju da se prihrana ne radi napamet, već da se odradi N-min analiza zemljišta. Takođe, savetodavci iz PSS upozoravaju na najezdu glodara.
U toku su i zimska stručna predavanja za ratare u okviru kojih predavači, između ostalog, govore o prihrani strnih žita, suzbijanju korova u kukuruzu, podsticajima za poljoprivrednike u tekućoj godini. Večeras, od 20h, predavanje će biti održano u OŠ “Vladimir Nazor” u Đurđinu, dok će sutra u 11h predavanje biti održano u biblioteci u Novom Žedniku.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kukuruz će doneti profit poljoprivrednicima ove godine

Očekuje se da će u subotičkom ataru prosečan prinos kukuruza biti oko 8 tona po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *