sreda , 15 jul 2020
Naslovna / Kultura / U petak zatvoren dvadeset četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu

U petak zatvoren dvadeset četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu

Uručenjem nagrada na sceni Dečjeg pozorišta u petak je zatvoren dvadeset četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu. GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu žiri je dodelio predstavi POVEST O IKONOPISCU DIONISIJU u režiji Olega Žugžde i izvođenju Vologdskog regionalnog pozorišta lutaka „Teremok“, dok je Nagrada za najbolju režiju dodeljena Peteru Paliku, za režiju predstave „Začarani u gavranove“ . Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Joanu Batajosuu i Decebalu Marinu za predstavu „Ulica anđela“ a Nagrada za najbolju originalnu muziku Bulčuu Babarciju za muziku u predstavi „Nove avanture razbojnika Hocenploca – Povratak Hocenploca“.

Na ovogodišnjišnjem 24. Međunarodnom festivalu, koji je okupio pozorišta iz Irana, Australije, Indije, Čilea, Meksika, Rusije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Velike Britanije i naše zemlje, prikazano je 14 predstava različitih lutkarskih tehnika. Prikazane predstave, po mišljenju žirija, objektivno su odrazile stanje savremenog pozorišta za decu.

Tek što je spuštena zavesa na 24. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu a već su počele pripreme za obeležavanje četvrt veka njegovog postojanja.

Festival je i ove godine imao bogat prateći program, u vidu radionica, promocija novih knjiga o pozorištu, časopisa, ali i trodnevne konferencije, na kojoj su učestvovali vodeći teatrolozi, kulturolozi, reditelji i filolozi iz raznih zemalja.
Tokom ceremonije svečanog uručenja nagrada nastupili su Guru Šarad Pandja i Šveta Patel, koji su izveli Klasični indijski ples, a mini koncert u čast nagrađenih održali su ArtLink mladi virtuozi iz Beograda.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Od sutra se otkazuju sve kulturne aktivnosti u Biblioteci

Iako je prvobitno bilo planirano da “Leto u biblioteci” na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke svakodnevno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *