nedelja , 12 jul 2020
Naslovna / Društvo / U nedelju Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

U nedelju Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održaće se u nedelju, a priliku za upis u birački spisak manjine imaju još samo sutra.

Uslov za neposredne izbore ispunilo je 18 nacionalnih manjina među kojima su mađarska, bošnjačka, bunjevačka, egipćanska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, dok su četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).
Do 4. oktobra 2018. godine, kada je bio i zakonski rok za podnošenje elektroskih prijava, podneto je ukupno 382 elektorske prijave (82 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, 103 pripadnika ruske nacionalne manjine, 117 pripadnika crnogorske nacionalne manjine i 80 pripadnika makedonske nacionalne manjine).
Rešenjem ministra Ružića, 19. oktobra je zaključen Poseban birački spisak na kojem je upisano ukupno 507.183 birača.
Upis građana traje do 31. oktobra u ponoć. Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri. Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Zahtev se podnosi prema mestu prebivalšsta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.
Upis u birački spisak još sutra

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U dvorištu Subotičanina pronđeno 8 ptica strogo zaštićenih vrsta

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *