nedelja , 21 jul 2019
Naslovna / Uncategorized / U narednom periodu pozivanje za vojnu obuku

U narednom periodu pozivanje za vojnu obuku

Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica u narednom periodu izvršiće pozivanje lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok na ocenu zdravstvene sposobnosti za službu u rezervnom sastavu. Istovremeno, pozivaće se lica iz rezervnog sastava koja su ocenjena kao sposobna za vojnu službu radi uputa na osnovnu obuku.
Radi ocene zdravstvene sposobnosti za službu u rezervnom sastavu u narednom periodu pozivaće se lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok, a imaju između 30 i 35 godina života. Radi uputa na vojnu obuku u predstojećem periodu pozivaće se lica koja su ocenjena da su sposobna za vojnu službu, a imaju između 30 i 35 godina. Obuka lica iz rezervnog sastava će se realizovati u Prvom centru za obuku u Somboru u periodu od 13. do 31. maja. Planirana pozivanja se realizuju na osnovu odredbi člana 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje se odnose na pripremu građana za odbranu zemlje. Obučavanje građana se odnosi na lica- vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Iz Ministarstva odbrane podsećaju da se obuka realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije. Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce. Ove godine planirano je upućivanje lica na osnovnu obuku u dva termina, u maju i novembru. Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije.
U skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života, a cilj sprovođenja navedene obuke jeste obučavanje mlađih kategorija lica, od 30-35 godina života. Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, Zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje
Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne, stoji na sajtu Ministarstva odbrane.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počasni građanin

Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je Javni poziv za učešće u predlaganju građana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *