subota , 25 maj 2019
Naslovna / Društvo / U Gradskoj kući predstavljen nacionalni model dualnog obrazovanja

U Gradskoj kući predstavljen nacionalni model dualnog obrazovanja

U Velikoj većnici Gradske kuće predstavljen je nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Ovaj vid obrazovanja u Srbiji je uveden pre dve godine, a o tome dokle se stiglo sa dualnim obrazovanjem, te kakve su prve povratne reakcije, govorili su predstavnici Ministarstva prosvete, lokalne samouprave, Privredne komore, prosvetni radnici, privrednici i đaci.
Dualno obrazovanje omogućava deci da steknu teorijska znanja u školskim klupama, ali i da kroz rad u kompanijama stiču praktične veštine. Da je dualno obrazovanje u Subotici zaživelo potvrđuju iz Ministarstva prosvete, i dodaju da su kompanije koje posluju u gradu otvorile vrata mladima i omogućile im da steknu znanja koja prate suvremeni tehnološki razvoj, te da su subotičke škole shvatile značaj ovakvog vida obrazovanja.
Dualno i preduzetničko obrazovanje u našoj zemlji uvedeno je na inicijativu privrednika, a uloga PKS jeste da prati da se obrazovni profili po modelu dualnog obrazovanja ne uvode zbog potebe jedne kompanije, već zbog potrebe celokupne privrede. Osim toga, PKS pomaže privrednicima da što bolji način realizuju svoje obaveze u dualnom obrazovanju.
Gradonačelnik, Bogdan Laban je podsetio da je Subotica pionir ovakvog vida obrazovanja u Srbiji. On je dodao da lokalna samouprava pruža punu podršku školama u obrazovanju učenika po modelu dualnog obrazovanja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 23.05.2019.

Info blok 23.05.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *