ponedeljak , 20 maj 2019
Naslovna / Uncategorized / U decembru učešće problematičnih kredita 5,7 odsto

U decembru učešće problematičnih kredita 5,7 odsto

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, iznosilo je 5,7 odsto na kraju decembra prošle godine, što je najniži nivo od od septembra 2008. kada je bankama propisana obaveza izveštavanja o tom pokazatelju.
„To znači da je učešće problematičnih kredita (NPL) najniže od kada se ovaj pokazatelj meri, tako da nisu tačni navodi koji se povremeno mogu čuti u javnosti da se nivo problematičnih kredita vraća na pretkrizni nivo ili da je blizu tog nivoa“, saopšteno je iz NBS.
Iz centralne banke navode da su, nakon usvajanja Strategije za rešavanje problematičnih kredita u avgustu 2015., realizovali niz aktivnosti u tom domenu – unapređeni su regulatorni okvir za tretman restrukturiranih potraživanja, proces upravljanja lošom aktivom u bankama, primena računovodstvenih standarda i praksi, povećana je transparentnost poslovanja banaka i upravljanje kolateralima u bankama.
„Efekti primene aktivnosti koje su nadležne institucije preduzele u skladu sa Strategijom, uz efekte dodatnih regulatornih i supervizorskih aktivnosti, najbolje se vide u činjenici da je od usvajanja Strategije ukupan iznos problematičnih kredita manji za 70 odsto, odnosno za 296 milijardi dinara“, ističe NBS.
Pri tome je, dodaje, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora smanjeno za 16,5 procentnih poena, sa 22,2 odsto na 5,7 procenata.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počasni građanin

Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je Javni poziv za učešće u predlaganju građana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *