subota , 8 avgust 2020
Naslovna / Društvo / U 2019. godini 2 para iskoristila pravo na naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

U 2019. godini 2 para iskoristila pravo na naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

U prvoj polovini ove godine 2 para su iskoristila pravo na naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje koji finasira grad Subotica. U gradskom budžetu za 2019. godinu je za ovu namenu opredeljeno milion i šezdeset hiljada dinara.

Po rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilije Đukanovića, sredstva koja su izdvojena za naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje su na nivou prethodnih godina. Ova sredstva dovoljna su za refundaciju troškova VTO za 4 para. U prvoj polovini ove i tokom prošle godine 6 parova je ostvarilo pravo na naknadu troškova u ove namene.

Pravo na naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje mogu ostvariti parovi koji nisu imali uspeha u prva tri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Između ostalih, jedan od uslova za ostvarivanje prava na naknadu troškova je i da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 42 godinu života, kao i da su ispunjeni zdravstveni kriterijumi koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju.

Od kada je u martu 2013. godine doneta Odluka o ostvarivanju prava na naknadu troškova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje do sada je 27 parova iz Subotice na ovaj način nastavilo svoju bitku za potomstvo.

https://youtu.be/ZHNK93Eq1TY

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.08.2020.

Info blok 06.08.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *