sreda , 16 januar 2019
Naslovna / Društvo / Održan skup domaova zdravlja na temu dijabetesa

Održan skup domaova zdravlja na temu dijabetesa

Tokom vikenda u Hotelu „Galerija“ održan je treći susret domova zdravlja, koji je okupio lekare, medicinske sestre i tehničare iz cele Srbije. Tema trećeg skupa, koji su organizovali domovi zdravlja Rakovica, Palilula i Lazarevac, bila je prevencija i kontrola dijabetesa tipa 2, posebno kroz osnivanje savetovališta za dijabetes

Da je dijabetes tipa 2 u stalnom porastu najbolje pokazuju podaci iz 2006. godine, kada je u našoj zemlji bilo registrovano 250 hiljada obolelih, dok danas ima čak 710 hiljada . Kako bi se uticalo na prevenciju bolesti, Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se pri svim domovima zdravlja osnuju ili obnove savetovališta za dijabetes, koja su u pojedinim opštinama i gradovima ukinuta 2005. godineSavetovalište za dijabetes ima veliku ulogu ne samo u lečenju obolelih od dijabetesa, već i u prevenciji bolesti u rizičnoj populaciji, zaključeno je na skupu. Uticajem na faktore rizika, prema rečima dr Dobrile Vasić, u 90 odsto slučajeva dijabetes tipa 2 može se sprečiti ili bar odložiti.

Organizatori skupa su domovi zdravlja tri beogradske opštine, Rakovica, Palilula i Lazarevac u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Srbije.

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 15.01.2018.

Info blok 15.01.2018.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *