subota , 6 jun 2020
Naslovna / Zdravstvo / Tokom prošle nedelje rekordan broj obolelih od virusa gripa

Tokom prošle nedelje rekordan broj obolelih od virusa gripa

Tokom protekle nedelje Domu zdravlja Subotica javilo se 370 osoba obolelih od gripa, što je do sada najveći broj obolelih tokom nedelju dana, kažu u Zavodu za javno zdravlje Subotica. Dominantni virus, čije je prisustvo potvrđeno i u našem gradu je virus influence tip A, podtip H1N1.

Prema podacima kojima raspolaže ZZJZ Subotica, tokom prošle nedelje subotičkom Domu zdravlja javio se rekordan broj obolelih sa kliničkom slikom gripa. Kako stručnjaci ističu od početka hladnijeg vremena do danas neprestano raste broj osoba koje se lekarima obraćaju za pomoć pri čemu imaju simptome virusa gripa.

Dominantan virus na našim prostorima je virus influence tip A, podtip H1N1, čije je prisustvo dokazano i u Subotici. Iako neprestano raste broj obolelih, još uvek nije dostignut epidemijski prag na teritoriji Severnobačkog okruga.

Stručnjaci ističu da je najbolja mera prevencije protiv virusa gripa vakcinacija, ali svi oni koji nisu vakcinisani trebalo bi da se pridržavaju opštih mera prevencije. Savetuje se održavanje higijene ruku, provetravanje prostorija, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama, dok se obolelima preporučuje nošenje zaštitne maske.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svetski dan bez duvana

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *