četvrtak , 19 septembar 2019
Naslovna / Zanimljivosti / Tito tokom vladavine tri puta posetio Suboticu

Tito tokom vladavine tri puta posetio Suboticu

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je umro pre tačno 38 godina, za vreme svoje vladavine Suboticu je posetio tri puta, a najozbiljnija poseta dogodila se 1960. godine, poručuju iz Istorijskog arhiva. Više od tri i po decenije od Titove smrti malo ko ostaje ravnodušan na pomen njegovog imena, a stariji sugrađani, koje smo pitali, period u kom je vladao opisuju kao miran i bezbrižan.

Pre tačno 38 godina spiker Miodrag Zdravković na RTV Beograd izgovorio je tada najtužniju rečenicu: „Umro je drug Tito“. Danas, nakon više od tri i po decenije građani Subotice, koje smo pitali, sećaju se dana kada je objavljeno da je umro drug Tito, ali se sećaju i vremena u kom su, kako kažu, odrastali mirno i bezbrižno. Jednakost, putovanja i zaposlenost su, kako kažu oni sa kojima smo razgovarali, prve asocijacije na „Titovo doba“.

Josip Broz Tito je tokom svoje vladavine Suboticu posetio tri puta. Prva poseta dogodila se u julu 1945. godine, neposredno po završetku rata, a povodom smotre 16. Vojvođanske divizije. Maršal je na stadion stigao u otvorenom automobilu, a građanima se obratio sa prozora dašnjeg doma JNA, a nekadašnjeg hotela „Zlatno jagnje“, ispred kog su se okupili brojni Subotičani skandirajući njegovo ime. Naredna, a ujedno i najozbiljnija, poseta dogodila se 1960. godine kada je sa predsednikom u Suboticu stigla i državna delegacija.

Treći put Tito je svratio u Suboticu 1969. godine. Ispred hotela „Patria“ dočekao ga je tadašnji gradonačelnik Karolj Bagi. Nakon pozdravnog govora usledio je ručak u hotelu, a ovu posetu obeležila je jedna anegdota, kada je Tito tada pokazao da pomalo zna i mađarski.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Članovi „Lexington benda“ iznenadili devojčicu iz Doma „Kolevka“

Članovi „Lexington benda“, koji su nastupali sinoć u jednom subotičkom lokalu, pre nasupa su iznenadili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *