subota , 30 maj 2020
Naslovna / Društvo / Testiranje jedini način da se utvrdi HIV status

Testiranje jedini način da se utvrdi HIV status

U Severnobačkom okrugu ove godine registrovana su četiri nova slučaja infekcije virusom HIV-a, poručuju iz ZZJZ, i dodaju da se kod nas dijagnostika radi unazad tri decenije, te da je ukupno otkriveno 69 HIV pozitivnih osoba. Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a , a u okviru Nedelje ljudskih prava, Asocijacija “Duga”, u saradnji sa partnerima, organizovala je besplatno, anonimno testiranje na HIV u centru grada.

Dominantni put prenošenja virusa HIV-a u našem okrugu, ali i u zemlji je seksualni put, a potom sledi intravenska narkomanija. Iako se prenošenje HIV-a sa majke na dete navodi kao jedan od načina, epidemiolozi kažu da je u našoj sredini to redak način prenošenja. Stručnjaci poručuju da je testiranje na prisustvo virusa HIV-a najvažniji način borbe, te je neophodno da se testiraju sve osobe koje su imale rizične kontakte. Kod osoba kod kojih se utvrdi pozitivan HIV status odmah se započinje sa primenom terapije.

Na teritoriji naše zemlje postoji odgovarajuća, savremena terapija.

U cilju ranog otkrivanja prisustva virusa HIV-a u organizmu, Asocijadija”Duga” u saradnji sa prijateljima organizovala je besplatno i anonimno testiranje na HIV u centru grada. U Subotici se veoma mali broj stanovnika testira, upozoravaju iz ove asocijacije i dodaju da je stigmatizacija osoba sa HIV-om veliki problem.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Drugi probni završni ispit u ponedeljak i utorak

Učenici završnih razreda osnovnih škola u ponedeljak i utorak će polagati drugi probni završni ispit. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *