subota , 26 septembar 2020
Naslovna / Zdravstvo / Svetski dan bubrega

Svetski dan bubrega

U Severnobačkom okrugu tokom prošle godine od bolesti bubrega umrle su 33 osobe, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje na dan obeležavanja Svetskog dana bubrega. Lekari poručuju da se bolesti bubrega u mnogim slučajevima mogu sprečiti ili barem odložiti, te ističu značaj preventivnog delovanja.

Predsednik Udruženja bubrežnih invalida Subotice i Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, Zoran Mišković koji je i sam bubrežni invalid, ističe da se bubrežni invalidi koji su osuđeni na doživotnu dijalizu suočavaju sa nizom problema koji utiču na kvalitet njihovog života. Kako kaže, između ostalog, problem predstavljaju i protokoli i standardi koji se ne primenjuju identično u svim dijaliznim centrima u našoj zemlji, kao i nedostatak prisustva lekara tokom sprovođenja dijalize.

U Severnobačkom okrugu su tokom 2019. godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti preminule 33 osobe, 19 muškog i 14 ženskog pola. Akutna bubrežna insuficijencija je osnovni uzrok 8 smrtnih ishoda, a hronična bubrežna insuficijencija je osnovni uzrok 23 smrtna ishoda. Ove godine akcenat obeležavanja Svetskog dana bubrega je na primarnoj prevenciji i ranom otkrivanju bubrežnih bolesti. Lekari ističu da se bolesti bubrega mogu sprečiti i da se napredovanje bolesti do terminalne bubrežne insuficijencije može odložiti uz odgovarajući pristup osvnovnoj dijagnostici i ranom lečenju.

Farmaceuti upozoravaju na rizik za razvoj bolesti bubrega koji može biti izazvan upotrebom lekova, posebno kada se uzimaju na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom. Jedno od najvažnijih neželjenih dejstava lekova je nefrotoksičnost koja zavisi od doze, dužine trajanja terapije i od intervala doziranja. Pri svemu tome, ističu farmaceuti, mora se uzeti u obzir i upotreba drugih lekova kao i drugi faktori rizika, poput: godina starosti, postojeće bolesti i stanja.

Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana bubrega je: “ Zdravlje bubrega za svakoga i svuda- od prevencije do otkrivanja i jednakog pristupa nezi.” Svetski dan bubrega ove godine upućuje globalni poziv svakoj osobi da se ponaša u korist svog zdravlja i da se celokupno društvo u svakoj zemlji zalaže za konkretne mere usmerene na promociju zdravlja bubrega i unapređivanje prevencije bubrežnih bolesti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U Kovid delu bolnice obavljeno 10 pregleda

U poslednja 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice obavljeno je 10 pregleda, od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *