ponedeljak , 24 februar 2020
Naslovna / Zdravstvo / Svetski dan borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka

U 2017. godini u našem okrugu 608 osoba je umrlo od maligne bolesti, upozoravaju lekari na Svetski dan borbe protiv raka i dodaju da umrli od maligne bolesti zauzimaju udeo od 23 odsto u ukupnom broju smrtnosti stanovništva u Severnobačkom okrugu. Svetski dan borbe protiv raka ove godine obeležava se pod sloganom “Ja sam, ja hoću”, a sa ciljem da se građanima skrene pažnja na faktore rizika koji se povezuju sa najučestalijim lokalizacijama maligne bolesti kod oba pola.
Duvanski dim, nepravilna ishrana, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost i stres samo su neki od najznačajnijih spoljašnjih faktora rizika za nastanak maligne bolesti, podsećaju lekari.
Rak pluća i dušnika, kao i rak debelog i završnog creva su načešće lokalizacije raka kod oba pola. Kod osoba muškog pola najčešća lokalizacija je rak prostate, a kod ženskog pola rak dojke i rak grlića materice, poručuju lekari i objašnjavaju da su najčešće lokalizacije po prirodi preventabilne, a moguće ih je i rano otkriti.
Atipičan kašalj, promene na dojkama, koži, nepravilnosti u režimu pražnjenja creva, atipične glavobolje, vrtoglavice, iregularna krvarenja i česte infeskcije neki su od znakova koje nikako ne treba zanemariti, navode lekari.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Otvoren centar za VTO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *