sreda , 12 decembar 2018
Naslovna / Zdravstvo / Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Tokom prethodne godine u Opštoj bolnici 452 osobe lečene su od dijabetesa, dok je 58 osoba umrlo, napominju lekari na Svetski dan borne protiv dijabetesa. Povodm ovog važnog datuma u medicinskom kalendaru, u Apoteci Subotica kod Sinagoge organizovana je akcija u okviru koje su građani mogli besplatno da provere nivo šećera u krvi i indeks telesne mase.

Veliki broj, uglavnom starijih, sugrađana odazvao se pozivu na akciju kontrole šećera u krvi. Među njima bilo je onih koji godinama boluju od dijabetesa te im ovakve akcije omogućavaju da provere nivo šećera u krvi mnogo brže nego u bolnici, ali bilo je i onih koji su došli preventivno.

Iz apoteke poručuju da su ovu akciju organizovali prvenstveno kako bi ukazali građanima na faktore rizika, putem merenja nivoa šećera u krvi kao i putem analize telesnog sastava.

Lekari podsećaju da su faktori rizika, pored genetskog defekta na koji ne možemo uticati, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, neregulisani stres, manjak sna, gojaznost, zloupotreba lekova i duvanski dim. Uglavnom sve faktore rizika moguće je prevenirati, međutim posete lekaru i preventivno merenje šećera u krvi obaveza su za sve građane, čak i one koji vode računa o načinu života, upozoravaju lekari.

Uz povišen šećer u krvi, neki od simptoma dijabetesa su pojačan osećaj gladi i žeđi, češće mokrenje, noćno mokrenje, gubitak telesne težine, umor i iscrpljenost.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Studija dr Vere Kovačević i dr Luke Anđelića objavljena u prestižnom američkom časopisu

U prestižnom svetskom časopisu iz ginekologije i akušerstva „Fertility & Sterility“, tokom prošlog meseca objavljena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *