subota , 8 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Šugar: Prečistač funkcioniše, u normalnom je radu

Šugar: Prečistač funkcioniše, u normalnom je radu

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grada Subotice funkcioniše i u normalnom je radu, poručio je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Đerđ Šugar, reagujući na informacije koje su se ovih dana pojavile u javnosti, a prema kojima je jezero Palić ponovo u lošem stanju te da su za to krive havarije na prečistaču.

Prethodne godine prečistač je prečistio oko osam i po miliona kubika vode, što je za oko milion i po kubika manje nego ranijih godina. Uzrok toga je, kako tvrdi direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Đerđ Šugar sušna godina. Do povećanja pojedinih parametara u jezeru moglo je doći zbog toga što je u 2017. godini „upumpano“ manje prečišćene vode nego ranijih godina, a količina zagađenja iz septičkih jama i drugih zagađivača ostala je nepromenjena, a ne zbog toga što prečistač ne funkcioniše dobro, naveo je Šugar.

Kako bi prečistač nastavio neometano da radi neophodno je racionalno i odgovorno upravljanje, koje podrazumeva konstantnu rekonstrukciju dotrajalih delova, poručio je Šugar. Grad je po prvi put izdvojio sredstva za rekonstrukciju u iznosu od 25 miliona, a prvo što će biti rekonstruisano je peskolov. Prethodne godine na peskolovu je došlo do havarije, te je zato odlučeno da on bude prvi rekonstruisan, objašnjavaju iz „Vodovoda“ i dodaju da havarija na peskolovu ne može da utiče na pogoršanje kvaliteta jezerske vode, već isključivo na brže kvarenje opreme.

Za investiciono održavanje prečistača neophodno je godišnje izdvojiti od dva do pet odsto od ukupne vrednosti projekta koja iznosi između 18 i 20 miliona evra.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.08.2020.

Info blok 06.08.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *