subota , 21 septembar 2019
Naslovna / Društvo / Subotički urbanisti dobili priznanja na Salonu urbanizma

Subotički urbanisti dobili priznanja na Salonu urbanizma

Na međunarodnom Salonu urbanizma, koji je održan u Rumi, okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država. Subotički urbanisti učestvovali su sa dva rada, a oba su dobila zapažene nagrade i priznanja.

U organizaciji Udruženja urbanista Srbije, svake godine na Svetski dan urbanizma održava se međunarodni Salon urbanizma. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prezentuju se najznačajnija aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.
Ove godine u Rumi, u Kulturnom centru „Brana Crnčević” na 27. Salonu urbanizma okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija.
Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje učestvovalo je na ovogodišnjem Salonu urbanizma sa dva rada.„Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine“ , čiji su autori: Dragana Mijatović d.i.a., Karolj Terteli d.i.a., Tanja Mijatović d.i.a., Petar Andrićd.i.a. i stručni tim preduzeća osvojio je prvu nagradu, dok je „Plan detaljne regulacije za blok 144 severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza“ , čiji su autori Karolj Terteli d.i.a. i Tanja Mijatović d.i.a., dobio je priznanje.
Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine je strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja, sa kojim se dugoročno utvrđuje koncepcija razvoja uređenja prostora i građenja naselja, kriterijumi, smernice i urbanistički normativi i rešenja za izgradnju rekonstrukciju, uređenje i zaštitu Subotice i Palića za vremenski horizont do 2030. godine.
Kako se dalje navodi, Generalni urbanistički plan je koncipiran u skladu sa ulogom gradskog naselja Subotice koja je utvrđena Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine. Subotica je definisana kao urbani centar od nacionalnog značaja, dok u oblasti privrede Subotica u budućnosti treba da postane industrijski centar srednje veličine sa oko 10.000 do 20.000 zaposlenih u industriji. U okviru razvoja turizma Subotica u perspektivi treba da postane turistički centar od međunarodnog značaja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

U susret obeležavanju Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ održano je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *