subota , 30 maj 2020
Naslovna / Društvo / Studija dr Vere Kovačević i dr Luke Anđelića objavljena u prestižnom američkom časopisu

Studija dr Vere Kovačević i dr Luke Anđelića objavljena u prestižnom američkom časopisu

U prestižnom svetskom časopisu iz ginekologije i akušerstva „Fertility & Sterility“, tokom prošlog meseca objavljena je studija pod nazivom “Praćenje promene u koncentraciji antimilerijan hormona 6 i 12 meseci nakon laparaskopske cistektomije endometrične ciste”. Studija je deo višegodišnjeg stručnog i doktorskog rada dr Vere Kovačević, specijaliste ginekologije i akušerstva i dr Luke Anđelića, jednog od lidera endoskopije u ginekologiji na prostoru Balkana. Mentor u studiji bila je prof. dr Ana Mitrović Jovanović sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo „Narodni front“ u Beogradu, a kakvom se značaju radi, govori i podatak da je kratak uvodni video autora, jedan od šest videa koji su stavljeni na zvanični sajt časopisa „Fertility & Sterility“ za ovu godinu.

Na rang listi od 100 najznačajnijih časopisa iz ginekologije i akušerstva, ovaj časopis zauzima visoko osmo mesto, a ovo je prvi put da je u njemu objavljena jedna prospektivna studija iz ginekologije i akušerstva iz Srbije. Dr Vera Kovačević i dr Luka Anđelić održali su dva plenarna predavanja, kao jedini predavači iz Srbije, na 27. Evropskom kongresu iz Ginekološke endoskopije, koji se održao u Beču od 7. do 10. oktobra. Za održano predavanje primili su specijalnu nagradu za naučni rad.
Stručno predavanje održali su i na 22. Svetskom kongresu iz ginekologije i akušerstva, koji se održao od 14. do 19. oktobra u Rio de Jeneiro u Brazilu, a od 22. do 24. novembra održan je i Evropski kongres endometrioze u Beču, na kojem je dr Vera Kovačević imala prezentaciju.
Svi kongresi bili su iz oblasti endometrioze, laparoskopskog operativnog lečenja endometriotične ciste jajnika primenom tzv. „stripping“ tehnike, uz korišćenje različitih izvora energije za uspostavljanje hemostaze najpre bipolarne struje, a sada i diodnog lasera, praćenja promene rezerve jajnika, kao i mogućnosti lečenja steriliteta.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Godišnji odmor

Uprkos prekidu rada ili obavljanju rada pod izmenjenim okolnostima, u toku vanrednog stanja, zaposlena lica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *