četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Stranci će plaćati skuplju putarinu

Stranci će plaćati skuplju putarinu

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje „Blic“. Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.
Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače.
Prethodne nedelje, odnosno mesec nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote. Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.
– Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim, deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku „Puteva Srbije“, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači – kaže izvor „Blica“.
Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama. Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Tokom jučerašnjeg nevremena u Subotici je u proseku palo 45 litara kiše

U Subotici je juče tokom kratkotrajnog nevremena palo 45 litara kiše. Dok je najveća količina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *