sreda , 3 jun 2020
Naslovna / Društvo / Šteta na usevima soje do 100%

Šteta na usevima soje do 100%

Prema prvim procenama stručnjaka, šteta od jučerašnjeg nevremena u subotičkom ataru najveća je na usevima soje koji su potpuno uništeni. Kod voćnih kultura najviše štete napravio je olujni vetar koji je otresao plodove jabuke i dunje.

Tokom jučerašnjeg nevremena praćenog obilnim padavima i ledom na potezu Đurđin-Verušić-Palić, najviše je stradala soja. Žetva ove kulture trebalo je da počne za nekoliko dana, s obzirom na to da se u Subotici uglavnom gaje sorte prve grupe zrenja. Osim soje, stradao je i kukuruz i to najviše od vetra, procenjuju stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Subotica.

Tokom jučerašnjeg nevremena vetar i grad otresli su plodove sa jabuke i dunje. U pojedinim delovima grada šteta u voćnjacima iznosi i do 80%. Po proceni stručnjaka, najveći deo plodova biće korišćen za pečenje rakije, dok će vrlo mala količina ostati za konzumiranje.

Stručnjaci savetuju poljoprivrednike da sačekaju sa setvenim radovima dok se zemljište ne prosuši i da tek tada nastave sa setvom uljane repice. Na parcelama gde je ova kultura već zasejana, a gde su se stvorila vodena ogledala nakon jučerašnjeg nevremena, potrebno je nakon što se zemljište prosuši, razbiti koru kako bi se omogućilo nicanje useva.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 01.06.2020.

Info blok 01.06.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *