nedelja , 22 septembar 2019
Naslovna / Poljoprivreda / Stanje voćnih zasada

Stanje voćnih zasada

Na području delovanja Poljoprivredne stručne službe Subotica koštunjavo voće nalazi se u različitim fazama bubrenja pupoljaka. Uljana repica je u fenofazi 9 i više listova, a stručnjaci savetuju zaštitu bilja pred najavljene padavine.

Višnje, trešnje i šljive na području subotičkog atara nalaze se u različitim fazama bubrenja pupoljaka. Stručnjacio savetuju poljoprivredne proizvođače da tretiraju koštunjavo voće preparatima na bazi bakra i na bazi mineralnog ulja Galmin kako bi sprečili razvoj infekcije i suzbili prezimljujuće štetočine.

Po rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, Nikole Ostrogonca uljana repica trenutno se nalazi u fenofazi devet i više listova razvijeno. Pregledom useva je utvrđeno prisustvo male i velike repičine pipe, te se savetuju poljoprivrednici da ukoliko primete na svojim usevima prisustvo pipe, da primene neki od registrovanih insekticida i da tretman obave u najtoplijem delu dana.

Po rečima stručnjaka zima nije negativno uticala na zasade zbog toga što nije bilo velikih minusa koji bi doveli do izmrzavanja zasađenih kultura.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kukuruz će doneti profit poljoprivrednicima ove godine

Očekuje se da će u subotičkom ataru prosečan prinos kukuruza biti oko 8 tona po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *