petak , 22 novembar 2019
Naslovna / Zdravstvo / Stagnacija broja obolelih od gripa tokom prošle nedelje

Stagnacija broja obolelih od gripa tokom prošle nedelje

Tokom prošle nedelje uočena je stagnacija broja obolelih od influence na teritoriji Severnobačkog okruga. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica tokom ove godine nije bilo smrtnih slučajeva na teritoriji našeg okruga uzrokovanih influencom, a 3 osobe su hospitalizovane usled teškog oblika ovog oboljenja.

Epidemiolozi ističu da još uvek nije dostignut maksimum broja obolelih od gripa i da od početka godine, iz nedelje u nedelju raste broj obolelih od ovog virusa. Tokom prošle nedelje uočena je stagnacija, kada su lekari Doma zdravlja Subotica Zavodu za javno zdravlje prijavili 533 slučaja gripa što je manje u odnosu na period od pre 2 nedelje kada je taj broj bio nešto veći.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” od početka godine u Srbiji je od virusa gripa umrlo 29 osoba, dok na teritoriji Severnobačkog okruga nije bilo smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom influence. Prema podacima ZZJZ, na teritoriji našeg okruga 3 osobe su lečene u Opštoj bolnici Subotica zbog teškog oblika influence.

Lekari podsećaju da virus gripa nije bezazleno oboljenje i da spada u kategoriju srednjeg do teškog oboljenja. Ukoliko neko ima i udruženo hronično oboljenje, a pri tom se radi o starijoj osobi može doći i do smrtnog ishoda. I mlađe, zdrave osobe mogu imati težu kliničku sliku influence, pa i kod njih može doći do letalnog ishoda.

https://youtu.be/pnhhhUvC-Bc

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U ovoj godini je do sada, u Opštoj bolnici Subotica urađeno oko 2000 mamografskih pregleda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *