ponedeljak , 16 septembar 2019
Naslovna / Društvo / „Školica arheologije“ u Gimnaziji „Svetozar Marković“

„Školica arheologije“ u Gimnaziji „Svetozar Marković“

Učenici 1.razreda Gimnazije “Svetozar Marković” učestvovali su u radu radionice “Školica arheologije” koju je škola organizovala u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture. Ova radionica održana je u okviru predmeta Primenjene nauke koji je od ove godine jedan od 4 obavezna izborna predmeta.

Kako bi pokazali učenicima šta je to arheološko nasleđe, gde se nalazi i zašto ga je bitno sačuvati, predstavnici Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture održali su radionicu za učenike prvog razreda Gimnazije koji su odabrali predmet Primenjene nauke 1. U okviru “Školice arheologije” kako ova radionica nosi ime, đaci su se danas bavili keramikom, odnosno fragmentima keramičkih posuda kako bi naučili šta se sve na osnovu jednog komadića nekog predmeta u arheologiji može odrediti.

Od ove školske godine učenici Gimnazije dobili su 4 obavezna izborna predmeta od kojih je jedan Primenjene nauke 1 u okviru kojeg je održana “Školica arheologije”. Predviđeno je da za učenike bude organizovano ukupno 3 ovakve radionice- dve na srpskom i 1 na mađarskom nastavnom jeziku.

Radionica “Školica arheologije” održava se u okviru IPA projekta “Zajedno za zajedničku budućnost i zajedničko kulturno nasleđe” koji Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture realizuje sa Muzejem “Tir Ištvan” iz Baje. U okviru projekta štampana je publikacija “Mala škola arheologije” koju učenici koriste na radionicama.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 13.09.2019.

Info blok 13.09.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *