ponedeljak , 16 septembar 2019
Naslovna / Društvo / SKC „Kolo“ u Morahalomu mesto susreta nacionalnih zajednica sa obe strane granice

SKC „Kolo“ u Morahalomu mesto susreta nacionalnih zajednica sa obe strane granice

Međunarodno muzičko takmičenje “Muzika Balkanika” održano je u petak u Mađarskoj. Domaćin i organizator takmičenja bio je Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu. Ova novoformirana ustanova kulture oformljena je sa ciljem jačanja prekograničnih odnosa i očuvanja kulturnog identiteta stanovnika pograničnog područja.

Muzičko takmičenje “Muzika balkanika” u petak je u SKC “Kolo” u Morahalomu okupilo 50 učesnika iz Srbije i Mađarske. Takmičari su se predstavili muzikom, a među njima su bile i sestre Lea i Dunja Vorgić iz Ade koje sviraju klavir. Obe pohađaju Osnovnu muzičku školu “Bela Bartok” u Adi i obema je ovo prvi put da nastupaju van granica svoje zemlje.

Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu zvanično je počeo sa radom sredinom marta ove godine, a osnovan je u sklopu projekta “Colourfull Cooperation” kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. U okviru istog projekta na Paliću se gradi Mađarski kulturni centar. Programi novoformirane ustanove kulture baziraće se na strategiji kulturnog suživota, na njihovoj fuziji. Za ovu godinu planirano je 70 događaja u koje će biti uključeni predstavnici nacionalnih zajednica sa obe strane granice. “Kolo” ima za cilj jačanje bratskih odnosa Srba i Mađara u obe države i brisanje granica među njima.

Najvažnije je da prepoznamo i prihvatimo jedni druge, kaže gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi. On je istakao da SKC “Kolo” treba da bude neprekidna spona između nacionalnih zajednica , te da međusobna komunikacija mora živeti i ne sme biti monotona i prazna već zanimljiva i živa.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 13.09.2019.

Info blok 13.09.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *