četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Saopstenje Zelenih Subotice o problem kvaliteta vode Palićkog jezera

Saopstenje Zelenih Subotice o problem kvaliteta vode Palićkog jezera

Povodom saopštenja Pokreta građanske Subotice o kvalitetu vode u Palickom jezeru, regovao je i Gradski odbor Zelenih Subotice. PGS, kako se navodi u saopstenju Zelenih Subotice, problem kvaliteta vode Palićkog jezera sagledava kroz prizmu politike, insistirajući na periodu od poslednjih par godina, optužujući tako za trenutno stanje aktuelnu vlast u Subotici, iako problemi datiraju decenijama unazad.
Zeleni navode da poslednjih tridesetak godina  skoro da nije ništa urađeno po pitanju rešavanja infrastrukture u okolini Palićkog jezera, da se poljoprivredne aktivnosti obavljaju uz samu ivicu jezera i svake godine povećavaju njegovu površinu, usled odrona dela zemljišta, i zagađuju jezero raznim herbicidima itd.
Zeleni Subotice smatraju da je preduslov za bolji kvalitet jezera izgradnja kanalizacione mreže, te podsećaju da je početak izgradnje plaran u toku ove godine u naselju Palić kao i Vikend naselju oko samog jezera. PGS za stanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako se navodi u saopstenju Zelenih imputira odgovornost aktuelnoj vlasti.
Zeleni Subotice podsećaju na činjenicu da su loše projektovanje jednog dela postrojenja (2005-2009. god.) i minimalna, nedovoljna ulaganja za održavanje sistema nakon puštanja postrojenja u rad 2009. godine, dovela  do toga da se grad trenutno suočava sa problemima u funkcionisanju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gde se za potrebe rekonstrukcije, ove godine izdvaja 50 miliona dinara.
Zeleni navode da PSG  „zaboravlja“ na istorijat problema i prebacuje odgovornost na aktuelnu vlast.
Zeleni Subotice, kako se dalje navodi, nedvosmisleno podržavaju stavove gradonačelnika  i nadležnih službi unutar  Gradske uprave da se aktivnosti poput rešavanja problema Palićkog jezera i sveukupni razvoj i napredak, pre svega, realizuju iz sopstvenih sredstava, projekata, donacija i kroz saradnju sa pokrajinom i republikom.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Tokom jučerašnjeg nevremena u Subotici je u proseku palo 45 litara kiše

U Subotici je juče tokom kratkotrajnog nevremena palo 45 litara kiše. Dok je najveća količina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *