četvrtak , 27 februar 2020
Naslovna / Društvo / RHMZ: Stiže nam značajno hladniji period

RHMZ: Stiže nam značajno hladniji period

Nakon visokih temperatura stiže nam značajno hladniji period, javljaju meteorolozi i dodaju da će najhladnije biti u ponedeljak, kada se u Subotici u jutarnjuim časovima očekuje nula stepeni, a živa na termometru neće prelaziti četvrti podeok. Lekari savetuju građanima da se pripreme za nastupajuću hladnu sezonu, te da obrate pažnju na ishranu i pravilan unos tečnosti, kao i da prilagode odevanje temperaturnim uslovima.

Nakon izuzetno visokih temperatura koje su obeležile prvu polovinu novembra, stiže nam značajno hladniji period, poručuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Iako će temperature biti u okviru proseka za ovo doba godine, očekuje nas značajna promena u odnosu na prethodni period. Već u narednim danima maksimalne temperature biće u svakodnevnom padu za po 2 do 3 stepena.

Lekari savetuju da je vreme da se pripremimo za nastupajuću hladnu sezonu koja je napoznatija po respiratornim infekcijama, te zaraznim bolestima poput gripa. Osim vode, nezaslađeni biljni čajevi od autohtonih vrsta obezbediće potrebnu količinu tečnosti našem organizmu. Adekvatno odevanje u skladu sa vremenskim prilikama od velikog je značaja očuvanje zdravlja, baš kao i pravilna ishrana.

Kretanje na otvorenom trebalo bi prilagoditi i ograničiti prema potrebi. Iako ni u hladnijem periodu ne treba zanemariti kretanje, starijim osobama i hronični bolesnicima se savetuje da izbegavaju kretanje na otvorenom u ranim jutarnjim i večernjim časovima usled magle, smoga i poledice. Oni moraju da se pridržavaju propisane terapije, a ukoliko primete promene u zdravstvenom stanju poput oscilacija krvnog pritiska neophodno je da se posavetuju sa lekarom, navode stručnjaci.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Info blok 25.02.2020.

Info blok 25.02.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *