utorak , 2 jun 2020
Naslovna / Uncategorized / Restitucija imovine

Restitucija imovine

Čuvena Vojnića palata, zdanje u centru Subotice, proglašeno za nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture, uskoro će biti vraćeno starim vlasnicima, pišu Novosti.
U pitanju su potomci plemićke porodice Lelbah, budući da je palata nekada pripadala Magdolni Vojnić Bajšai, udatoj za Đulu Lelbaha.
„Za sledeću nedelju zakazan je uviđaj na licu mesta u ulici Korzo 1, da bi se utvrdilo da li je bilo promena gabarita objekta. Ali, po svemu sudeći, deo poslovnih prostora trebalo bi da bude vraćen u naturalnom obliku, kaže za Novosti Jasna Selaković, direktor Područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu.
Prema rečima Selakovićeve, ovo nije jedina nekretnina koju Lelbahovi traže nazad pošto su oni podneli zahtev za vraćanje oko 900 jutara poljoprivrednog zemljišta. Ova zemlja vraćena je kroz četiri rešenja na teritoriji opštine Bačka Topola.
„Kada je reč o porodici Vojnić, podnosioci zahteva potražuju oko 1.500 jutara poljoprivrednog zemljista u katastarskim opštinama Mali Beograd i Gornja Rogatica, na teritoriji opštine Bačka Topola. Nalazi veštaka su stigli i biće im vraćeno zemljište u naturalnom obliku, budući da su parcele u komasacionom području, kaže Selakovićeva.
Imovinu traže i naslednici plemiće porodice Fernbah. Iza Janoša Balinta Fernbaha ostali su kaštel i 470 jutara poljoprivrednog zemljista u katastarskim opštinama Stara Moravica i Gornja Rogatica. U Agenciji čekaju nalaz veštaka, posle čega će biti održana rasprava i doneto rešenje. Naslednici traže i 520 jutara oranica u Somboru koje su pripadale Karolju Fernbahu, kao i kudeljaru i njive u Apatinu koji su ostali iza Jozefa Fernbaha.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Dnevni doček Nove Godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *