četvrtak , 9 april 2020
Naslovna / Zdravstvo / Raniji početak sezone alergija

Raniji početak sezone alergija

Raniji početak i kasniji završetak sezone alergija primetan je tokom poslednjih nekoliko godina, poručuju stručnjaci. Ove godine sezona alergija počela je krajem januara, kada su se alergologu Opšte bolnice Subotica počeli javljati prvi pacijenti koji su osetljiviji na polen drveća.

Po rečima alergologa, zbog blage zime, sezona alergija je i ove godine počela ranije jer je već krajem januara počelo cvetanje drveća. Viša koncentracija polena drveća u vazduhu, naterala je osobe koje su osetljive na ove polene da osete prve alergijske tegobe. Lekari ocenjuju da je već nekoliko godina unazad karakteristično za sezonu alergija da počinje ranije, a završava se kasnije.

Budući da sezona alergija počinje ranije, dolazi do preklapanja sa sezonom respiratornih infekcija, a lekari ističu da su karakteristike alergija svrab i crvenilo oka, zapušenost nosa i kijanje. Međutim, temperatura nije nikada prisutna, a nabrojane tegobe traju duži vremenski period.

Lekari svim alergičnim osobama savetuju da, osim redovnog uzimanja propisane terapije, kupe filtere za klimu u kući i automobilu koji ne propuštaju polen, da redovno provetravaju prostorije i to uveče.

Alergolozi podsećaju da redovno košenje svih površina, a pogotovo mehaničko uništavanje korova igra veliku ulogu u borbi protiv polena. Oni savetuju uklanjanje korova već krajem aprila i početkom maja, kada počinje njihovo nicanje, kako ne bi došlo do cvetanja i otpuštanja polenovih zrna u vazduh.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Od 27.januara do kraja februara, 80% pozvanih žena odazvalo se i uradilo mamografiju, što je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *