nedelja , 21 jul 2019
Naslovna / Društvo / Rak dojke je najučestalija maligna bolest kod žena

Rak dojke je najučestalija maligna bolest kod žena

Rak dojke je najučestalija maligna bolest kod žena, ali ukoliko se otkrije na vreme moguće je izlečenje, navode lekari u susret Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke . Uz mere prevencije,ali i obavljanje redovnih pregleda, moguće je na vreme i u ranoj fazi otkriti eventualnu bolest.
Karcinom dojke predstavlja najčešći karcinom u ženskoj populaciji, a uglavnom se javlja u populaciji od 50 do 70 godina. Genetika, pol i starenje su faktori rizika na koje ne možemo uticati, ali faktori rizika na koje možemo uticati su rađanje posle 30 godine, pušenje, nepravilna ishrana, gojaznost, konzumiranje alkohola i manjak fizičke aktivnosti.
Uz mere prevencije najvažniji korak u ranom otkrivanju eventualne bolesti je odlazak na redovne kontrole. Najznačajnija metoda ranog okrivanja karcinoma dojke je mamografija, gde se uz minimalnu dozu zračenja na jednostavan i pouzdan način otkriva eventualna bolest. U našoj zemlji od 2013. godine postoji Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke.
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, farmaceuti Apoteke Subotica će davati savete i proveriti interakciju lekova u terapiji obolelim ženama u Apoteci kod Gradske kuće.Ova akcija održaće se od 8 do 13 časova.
U prostorijama Crvenog krsta sutra će biti održana edukativna tribina “Prevencija raka dojke”, a od 17 do 19 časova će biti održana promotivna akcija pod nazivom “Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi”.
U okviru ove zdravstvene akcije, između ostalog svim ženama lekari će pregledati dojke i davati savete o samopregledu dojki.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 18.07.2019.

Info blok 18.07.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *