četvrtak , 15 novembar 2018
Naslovna / Društvo / Radnici „29. novembra“ ponovo u borbi za neisplaćena potraživanja

Radnici „29. novembra“ ponovo u borbi za neisplaćena potraživanja

Predstavnici Sindikata grada Subotice i radnika „29. novembra“ formirali su Incijativni odbor sa ciljem da radnici naplate svoja potraživanja. Odbor je formiran nakon što je Privredni sud u Subotici doneo odluku u skladu sa kojojm će novac, koji je preostao na računu firme, biti prosleđen Ministarstvu finansija, a radnici svoja potraživanja nisu uspeli da naplate.

Firma „29. novembar“ ima bogatu stečajnu istoriju. Prvi put firma je otišla u stečaj 1998. godine. Dve hiljadite godine, kako bi preduzeće izašlo iz stečaja, potpisano je prinudno poravnanje te se su radnici očekivali da će im tada biti isplaćene zaostale zarade, ali nisu. Devet godina kasnije, nakon neuspelog pokušaja privatizacije preduzeće je ponovo otišlo u stečaj, a radnicima do dana današnjeg nisu isplaćene zarade. Ovu sudbinu deli preko hiljadu bivših radnika preduzeća IMK „29. novembar“, a među njima i Marija Novkov koja je 30 godina provela u preduzeću.

Iz Sindikata tvrde da od 140 miliona dinara, od prodaje imovine preduzeća, radnici nisu dobili ništa, već je prosleđeno državi. Trenutno na računu postoji 22 miliona dinara, a odlukom suda ta svota će biti uplaćena Ministarstvu finansija. Kako radnici tu odluku smatraju nepravednom formiran je Inicijativni odbor, sa ciljem da se radnicima isplate odavno priznata potraživanja.

Od sutra do 20. decembra u periodu od 9 do 15h, u kancelariji iza Otvorenog univerziteta svi radnici „29. novembra“ koji nisu naplatili svoja potraživanja moći će da potpišu punomoć za zastupanje advokatskih kancelarija. Od dokumenata neophodno je poneti fotokopiju lične karte, fotokopiju tekućeg računa, kao i rešenje sa ostavinske rasprave u slučaju da punomoć popisuje naslednik.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

RHMZ: Stiže nam značajno hladniji period

Nakon visokih temperatura stiže nam značajno hladniji period, javljaju meteorolozi i dodaju da će najhladnije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *