četvrtak , 6 avgust 2020
Naslovna / Društvo / Prvi problemi sa novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama s decom

Prvi problemi sa novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama s decom

Tek što je počeo da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, već su se pojavili prvi problemi. Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje. Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Vlada traži rešenja da minimalna primanja budu veća.
Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva, ostaće sa 900 dinara mesečno.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da broj onih žena koje su dobile povećane naknade je ogroman i neka kašnjenja koja stvaraju prvu vrstu zabune su zbog toga što će do kraja ove budžetske godine sve majke koje su rodile drugo, treće, četvrto dete dobiti nadoknade – 10.000 za drugo dete do dve godine i do desete godine deteta, 12 odnosno 18.000 za treće, odnosno za četvrto dete.
Prema njenim rečima, administrativni su razlozi, a sredstva su obezbeđena i do 15. decembra te razlike će biti iznivelirane. Sa druge strane, one majke koje su radile manje od 18 meseci, ugovorom o delu, imale privremene i povremene poslove, one poljoprivrednice koje su vlasnice koje imaju zdravstveno osiguranje, ako taj status imaju značajno manje od 18 meseci, odnosno dve godine, kao i svuda u svetu, nemaju mogućnost da im se nadoknadi ono što bi odgovaralo ličnom dohotku već se broj meseci koliko su radile deli sa 18, odnosno 24, objasnila je Đukić Dejanović. Kako kaže, to jesu male sume i to je tema o kojoj se razgovara u Vladi.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Tretman suzbijanja komaraca od 10-16. avgusta

Tretman suzbijanja odraslih komaraca sa zemlje sproveše se u periodu od 10.do 16. avgutsa. Tretman …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *