ponedeljak , 20 maj 2019
Naslovna / Uncategorized / Pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem

Pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem

Poreska uprava napravila je veliki korak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i eliminisanju suvišne birokratije i od početka marta omogućila pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem, što će građanima i privrednicima uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje, saopštio je danas NALED. Uspostavljanjem elektronske usluge delimično je rešena najdugovečnija preporuka Sive knjige koja datira još iz 2009. i jedan od prioritetnih zahteva članova NALED-a.
Dobijanje poreskog uverenja jedan je od najučestalijih administativnih postupaka s obzirom na to da je ovaj dokument potreban za učešće na tenderima, u poslovanju s bankama, radi upisa ili brisanja iz registara i drugo.
Kako je u tim poslovima neophodno podneti i potvrdu PU i potvrdu lokalne poreske administracije o prestanku poreskih obaveza ili njihovom redovnom izmirivanju, često se dešavalo da važenje jednog dokumenta od pet dana istekne pre dobijanja drugog – rok za izdavanje je bio 15 dana, i da se privrednici nađu u začaranom krugu birokratije, što je sada rešeno.
„Poreska uprava je zajedno s Agencijom za privredne registre lider među institucijama u razvoju elektronskih servisa i potrebno je istaći činjenicu da su te servise kreirali samostalno“, rekla je direktorka tima za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.
Kako kaže, u sledećoj fazi razvoja sistema trebalo bi omogućiti da privreda elektronski pribavlja i potvrde lokalnih poreskih administracija odnosno da ta dva dokumenta budu objedinjena, kao i da budu ukinute prateće takse.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počasni građanin

Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je Javni poziv za učešće u predlaganju građana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *