ponedeljak , 19 avgust 2019
Naslovna / Društvo / Pri kraju realizacija projekta Visitus u okviru kog su organizovane turističke ture za slepe i slabovide

Pri kraju realizacija projekta Visitus u okviru kog su organizovane turističke ture za slepe i slabovide

Pri kraju je realizacija evropskog projekta Visitus koji se odnosi na organizovanje specijalizovanih turističkih tura za slepe i slabovide, što je prvi primer takve prakse u Srbiji. Nosilac projekta je Grad Sombor, a partneri su Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije. Visitus je deo evropskog projekta Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska od 2014. do 2020. godine.
Projekat se odnosi na Zapadnobački okrug, a cilj je da ova praksa zaživi u celoj pokrajini i zemlji, odnosno da se animiraju sve lokalne samouprave i turističke organizacije da svoju ponudu prilagode slepima i slabovidima. Krajem prošle godine organizovana je prva promotivna turistička tura u Sonti i Apatinu u kojoj su učestvovali članovi Saveza slepih iz Srbije i Hrvatske. Tokom ove turističke ture učesnici su u Apatinu posetili Podunavsko-nemački crkveni muzej i Crkvu uzvišenja Marijinog, a potom etno kuću u Sonti i Banju Junaković.
Promotivne ture prilagođene slepim i slabovidim osobama od prošlog meseca omogućene su u četiri mesta u Srbiji i četiri mesta u Hrvatskoj.
U okviru projekta Visitus početkom meseca Udruženju slepih i slabovidih donirana je specijalizovana oprema u vrednosti od 15 hiljada evra. Donirano je ukupno 30 tablet računara, dva desktop računara sa običnom i Brajevom azbukom, 30 ultrasoničnih štapova i jedinstveni turistički vodič, koji opisuje 30 turističkih tačaka, mapiranih tokom evropskog projekta Visitus.
Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, u okviru Visitusa, u Somboru je organizovana obuka za radnike u turizmu, kojoj je prisustvovalo 25 polaznika, predstavnika turističkih organizacija, udruženja, etno kuća i drugih organizacija koje se bave turizmom. Projekat vredan 300 hiljada evra traje od sredine juna 2017. godine, a njegova realizacija je pri kraju. Po završetku projekta sve turističke tačke, koje su tokom dve godine mapirane i prilagođene slabovidim i slepim osobama, biće na raspolaganju ovoj turističkoj grupaciji i narednih godina.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Bunjevci obeležili „Dan Dužijance“

Na gradskom trgu pripadnici bunjevačke nacionalne zajednice sinoć su, u prisustvu brojnih gostiju i sugrađana, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *