četvrtak , 22 avgust 2019
Naslovna / Društvo / Presude zbog nevakcinisanja dece

Presude zbog nevakcinisanja dece

U Subotici je tokom prošle godine izrečeno 18 prekršajnih kazni zbog nevakcinisanja dece dok je za prva 4 meseca ove godine Prekršajnom sudu u Subotici podneto 11 krivičnih prijava za isto delo. Tokom 2018. godine godine vakcinalni obuhvat u Subotici bio je optimalan, ali je od 2014. do 2016. obuhvat vakcinom MMR bio ispod predviđenih 95% ističu epidemiolozi povodom Evropske nedelje imunizacije koja se obeležava od 24-30. aprila.

Prekršajnom sudu u Subotici tokom 2018. godine podneto je 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece, a od ovog broja 18 predmeta je rešeno izricanjem novčanih kazni za roditelje koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu. Visina izrečenih kazni kreće se oko minimuma od 30.000-50.000 dinara, a Zakon za ovaj prekršaj predviđa za fizičko lice novčanu kaznu od 30-150.000 dinara. Kako navode u Prekršajnom sudu u Subotici najčešći razlozi koje roditelji navode za nevakcinisanje dece su neobaveštenost i otpor prema ovoj obavezi.

Epidemiolozi objašnjavaju da je u našem gradu vakcinalni obuhvat iz godine u godinu varira. Tako je tokom 2018. i 2017. godine vakcinalni obuhvat vakcinom MMR bio optimalan što znači da je dostigao 95%. Međutim, kako navode tokom 2014., 2015. i 2016. godine vakcinalni obuhvat po pitanju MMR vakcine bio je ispod predviđenih 95%.

Kako ističu stručnjaci, zabrinjava činjenica da pojedini roditelji nisu dovodili decu da prime bilo koju vakcinu, pa čak ni protiv tetanusa- Pentaksim koja štiti od 5 zaraznih bolesti uključujući i tetanus. Ovo posebno zabrinjava imajući u vidu to da je Vojvodina tetanogeno područje i da se prouzrokovači ovog oboljenja mogu naći i u tlu. Epidemiolozi upozoravaju da je tetanus veoma zarazno i opasno oboljenje sa letaliteom od čak 50%.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svečano otvoren tradicionalni “Međunarodni kamp omladine” u organizaciji Crvenog krsta

Tradicionalni “Međunarodni kamp omladine” u organizaciji Crvenog krsta Subotice, svečano je otvoren juče na salašu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *