petak , 5 jun 2020
Naslovna / Društvo / Predstavljene aktivne mere zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Predstavljene aktivne mere zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje

U prostorijama Regionalne privredne komore u Subotici održana je promocija Javnih poziva i konkursa koje je Nacionalna služba za zapošljavanje objavila u februaru. Aktivne mere zapošljavanja prezentovane su poslodavcima sa ciljem njihovog što boljeg upoznavanja sa setom mera kojima država i pokrajina podržavaju poslodavce i nezaposlena lica.

Među merama zapošljavanja koje su danas prezentovane poslodavcima su i Program stručne prakse koji pomogućuje mladima da steknu prvo radno iskustvo, a ove godine uveden je i Program za pripravnike sa srednjom stručnom spremom i fakultetom. Osim ovih mera, nezaposlenim licima su na raspolaganju i obuke za sticanje radnih znanja i veština, zatim obuke za poznatog poslodavca i obuke za tržište rada. Prezentovani su i Javni radovi, kao i set drugih mera kojima država i Pokrajina podstiču zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti.

Na prethodnom zasedanju Skupštine grada usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu koji predstavlja osnovu za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja i za definisanje i sprovođenje svih mera u pravcu povećanja zaposlenosti u Subotici.

Za realizaciju aktivnosti programa NSZ iz budžeta je izdvojeno 4,5 milijardi dinara, a od toga 550 miliona iz budžetskog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Raspisano je 17 javnih poziva.

Prema evidenciji NSZ u Subotici je na kraju februara 2019. godine bilo 4800 nezaposlenih lica što je za oko 20% manje u odnosu na isti period prošle godine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Stanovi na Prozivci i na Radijalcu i dalje najtraženiji

Stanovi na Prozivci i na Radijalcu su i dalje najtraženiji, kažu agenti za prodaju nekretnina. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *