nedelja , 21 jul 2019
Naslovna / Zdravstvo / Predstavljena knjiga „Ishrana osoba na hemodijalizi“

Predstavljena knjiga „Ishrana osoba na hemodijalizi“

U sali za sastanke Opšte bolnice, predstavljena je knjiga u izdanju Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, “Ishrana osoba na hemodijalizi”, autorke nutricioniste-dijetetičara, Dane Meškov. U knjizi su na veoma jednostavan i razumljiv način pruženi saveti o ishrani koji su od izuzetnog značaja za bubrežne invalide, a knjiga obiluje i praktičnim receptima za pripremu jela.

Subotičanka Miluna Trbović na dijaliziji je već više od 12 godina. Kakao kaže, knjigu je pročitala i veoma joj je važno što je napisana jednostavno i što je sve moguće primeniti u svakodnevnom životu.

Nedostatak informacija o ishrani kada se započinje sa programom dijalize, kao i nedostatak literature na tu temu koja bi bila dostupna svima ukazali su na potrebu za postojanjem jedne ovakve knjige.

Jelovnici u knjizi izrađeni su prema ugledu na ADA tablice, odnosno preporuke Američke dijabetne asocijacije. Na današnjoj prezentaciji predstavljen je dnevni jelovnik za mušku osobu od 80kg.

U Severnobačkom okrugu ukupno 87 osoba ide na dijalizu, odnosno 68 osoba u Subotici i 19 osoba u Bačkoj Topoli.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

U Opštoj bolnici godišnje se hospitalizuje između 550-600 moždanih udara

Prilagođavanje na ekstremne vremenske uslove i sama povišena temperatura vazduha mogu doprineti dehidraciji i pogoršanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *