utorak , 7 jul 2020
Naslovna / Društvo / Predstavljen Poseban izveštaj Zaštitinika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma

Predstavljen Poseban izveštaj Zaštitinika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma

Pravni okvir je dobar, ali nedostaju finansijski kapaciteti, nedovoljna je svest o značaju službene upotrebe manjinskih jezika i pisama i nedostaje kadrovska popunjenost, zaključak je zamenika Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina koji je danas u Plavoj sali Gradske kuće predstavio Poseban izveštaj Zaštitnika građana o služenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma.

Zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina, Robert Sepi istakao je da je radeći na terenu zajedno sa predstavnicima OEBS-a i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iz lokalnih samouprava u kojima je uveden mađarski jezik konstatovano je da je pravni okvir dobar , ali da nedostaju finansijski kapaciteti, te da je nedovoljna svest o značaju službene upotrebe manjinskih jezika i pisama, kao i da nedostaje kadrovska popunjenost. On je istakao i da je obezbeđivanje finansijskih sredstava obaveza lokalnih samouprava, a da je promovisanje prava i informisanje pripadnika nacionalnih manjina zadatak nacionalnih saveta.

Misija OEBS-a u Republici Srbiji podržala je izradu Posebnog izveštaja Zaštitinika građana o službenoj upotrebi mađarskoj jezika i pisma. Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Džozef Melot je istakao da je za njih bitno ne samo da podrže službenu upotrebu manjinskih jezika i pisama, već ističu i da je važno da pripadnici nacionalnih manjina nauče srpski jezik.

Sastanku u Plavoj sali Gradske kuće prisustvovali su, pored zamenika Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina i zamenika šefa Misije OEBS-a i predstavnici lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i predstavnik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Info blok 06.07.2020.

Info blok 06.07.2020.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *